Efter 16 år utomlands var jag, Marika, och min man, John, trötta på livet utanför Sverige och längtade hem till vår familj. När vi såg att Kaptensvillan med Bed and Breakfast var till salu tog vi chansen att flytta hem och kombinera det  med en trevlig rörelse. Detta är inget vi har ångrat!

Att ha ett hus i gamla stan i Kalmar är fascinerande eftersom det är ett område med en rik historia. Slottet, stadens historiska park och alla hus som finns här har alla sin egen historia, och det har Kaptensvillans B&B också.

Kaptensvillan ritades av en av Kalmars mest kända arkitekter, J. Fred Olsson, på order av Kapten Isakson. Isaksons dröm var att hans familj skulle bo där de kunde se fartygen passera. Kanske var det hans sätt att vara närmare sin familj, eftersom han var borta till sjöss för det mesta. Så småningom blev Kapten Isakson trött på att vara borta från sin familj, så han gick i pension. Trots att hans barn hade vuxit upp, flyttat ut och startat sina egna familjer, var huset aldrig tomt. Hans barn och barnbarn skulle alltid besöka, vilket skulle fylla huset med glädje och skratt. Så småningom såldes huset till en annan familj, och Kapten Isakson och hans fru flyttade till ett nytt hem. Där tillbringade de resten av sina liv lyckliga i varandras sällskap.

I slutet av augusti 1944 flyttade lektor Paul Ekselius till Kalmar för att utbilda elever vid Kalmar högre allmänna läroverk, som idag heter Stagneliusskolan. Han och hans fru, Ann-Marie, köpte Kaptensvillan, som kort därefter blev deras två barns första hem. Medan han bodde i Kalmar blev Ekselius en mycket omtyckt lärare, beundrad av många av sina studenter. Sedan Kaptensvillan blev ett Bed & Breakfast har några av Ekselius studenter bott hos oss och berättat hur det var att besöka lektor Ekselius.

Mellan 1960-1987 hade huset ett annat syfte. Det fungerade som en katolsk kyrka som hette S: t. Christopher's Chapel. Dagens matsal var tidigare ett kapprum med två dörrar som öppnade in till församlingssalen. Många är de som besökt gudstjänsterna här!. Kyrkoherde J. Solt, hade många ambitioner för kyrkan men, på grund av låg finansiering och motstridiga intressen från länsstyrelsen flyttades kyrkan så småningom. Huset såldes återigen till en familj.

Det var inte förrän 2008, när Tribergs köpte huset som huset  förvandlades till ett Bed & Breakfast. De stängde halva huset för privat bruk och hyrde ut tre sovrum och med delat badrum. År 2010 hade de nya ambitioner och lägger då ut huset till salu. Som tidigare nämnt var detta perfekt timing för oss, Marika och John, som ville flytta hem efter 16 år utomlands. Precis som Kapten Isakson, var vi trötta på att vara borta från vår familj och ville ha ett hus där alla våra barn och barnbarn kunde besöka oss. Vi tog över Kaptensvillan och renoverade alla rum samt utökade bed & breakfast-området. Idag är Kaptensvillan ett av de högst rankade Bed and Breakfast i Sverige (enligt TripAdvisor) och vår högsta önskan är att ni ska känna er som hemma!